woensdag 1 mei 2013

LEV TH animatieopdracht: GSM gebruik in de les


Het gebruik van animatiefilmpjes (met bvb extranormal) in de les wetenschappen zou zeker kunnen. Wanneer ik bijvoorbeeld een les scheikunde aanvat zal veiligheid in het laboratorium zeker aan de orde zijn! Het zou leuk zijn om de leerlingen een filmpje te laten maken hieromtrent. Zo kunnen ze visueel zien wat bv. een gepaste reactie zou zijn wanneer iemand verbrand raakt in de les. Het zal op deze manier gemakkelijker zijn voor de leerlingen om cruciale stappen te memoriseren! Wanneer leerlingen zelf deze filmpjes maken zijn ze werkelijk verdiept in de leerstof. Dat heb ik zelf met Daisy en Sofie ook gemerkt bij het maken van dit filmpje. Je denkt constant aan de casus, wat ervoor zorgt dat je meer diepgang hebt in de leerstof. Het is gewoon méér dan zomaar eens je leerstof lezen. Het blijft langer hangen en je kan een directe actie (maken van het filmpje) koppelen met je leerstof: ongetwijfeld een leuke boost voor de leerling ook.

Wat me vooral is bijgebleven op deontologisch vlak en uit het bekijken van andere filmpjes, is dat het echt noodzakelijk is als leerkracht om STIL TE STAAN bij de acties die je onderneemt op school en met de leerlingen. Je kan  als leerkracht niet zomaar een GSM afnemen voor 1 week omdat hij eens teveel heeft gerinkeld of leerlingen betrappen op roken met camera's in de WC'S. We hebben ook de taak om de privacy te respecteren! Voor alles zijn regels en codes en het is belangrijk dat we als leerkracht stilstaan bij de acties en eventuele sancties die we ondernemen. Voor deze leerstof stond ik hier eerlijk gezegd niet bij stil. Het drukt me eveneens met de neus op de feiten, wat ongetwijfeld positief is!



We kunnen wetgeving enz. nu eenmaal niet naast ons neerleggen en het vormt tegenwoordig een belangrijk gegeven. Denken we hierbij ook aan de juridisering van het onderwijs.

Onze uitgewerkte casus omtrent GSM gebruik in de klas kan je in onderstaand filmpje bekijken.




We hebben dit filmpje eveneens omgetoverd in een Youtube formaat: het is gedeeld met de wereld. Je kan het bekijken door op onderstaande link te klikken. Veel deontologisch plezier!

http://www.youtube.com/watch?v=o79JXzQ-BuQ&feature=youtu.be

Laurenzo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten